Etiket Değil Eziyet

Etiketlerden yıldığım kadar hiçbir şeyden yılmadım. Hele ülkemizde, etiketlerin ucu bucağı yok. Kusura bakmasın kimse, ama mantığı da yok. Kıyafetinden becerikliliğe kadar bazen saklaman bazen açığa çıkarman gerekenler çok değişiyor. Bu bazenler de mekan, zaman ve çevre faktörlerine göre sıklıkla değişiyor.

Kadın dediğin az konuşmalı… Bence insan dediğin, Allah’ın verdiği aklın hakkını verip fikrini beyan etmeli.
Kadın dediğin bakımlı olmalı… Canım kardeşim bakım güzel de, hastalığı var, yorgunluğu var, ‘bugün de böyle oluversin modu’ var. Fazla bakımlı olursan “aranıyor” etiketi yeme riski var. İnsan dediğin bakımlı olmalı amma velakin o insan ırkının erkek denilen cinsinin sakal tıraşı bilmeyenleri var mesela, biz bir şey diyor muyuz?

Kadın dediğin kendi ayaklarının üstünde durmalı, erkeğe ihtiyaç duymamalı… Güzel kardeşim! Niye aşkı illa kadın erkek alış verişine çeviriyoruz. Aşk dediğin bir paylaşım. Üstünü eziği yok ki. Yine dursun herkes ayaklarının üstünde ayakta da sevişilir:) (Usturuplu yazayım diyorum ama olmuyor. Utanma doğal şeyler bunlar.) Neyse ciddi olalım. Bence insan dediğin ayaklarının üstünde durmalı, kimseye eziyeti olmamalı.

Öznesi kadınlar olan cümlelere uyuz oluyorum. Etiket geldiği kesindir çünkü. Yahu ben yıldım yıllardır aynı geyikleri dinlemekten. Bir de ilk kez söyleniyormuş gibi gülünüyor ya. Arkadaş hem ayırımcısın hem mizah duygun eksik. Bu sulara girersek rakamla konuşur havanı indiririm. Karşıtlarını ben sana istatistiki olarak derim. Mesela erkeklerin, evde hep aynı çekmecede duran çoraplarını arama oranları % 65. Bunu yapanlar içerisinden aramadan direkt olarak eşine, sevgilisine, annesine kısaca evdeki dişi kişiliğe seslenme kolaylığını seçenlerin oranı ise % 98. Bunu n’apalım şimdi? (Hayır, Tüik’te bir kariyer hedeflemiyorum:) Israr etmeyiniz lütfen.)

Evet farklarımız var ama çoğu yetiştirilme şeklinden kaynaklanıyor. Yoksa fiziken vajina ve penis uzuvlarının evde yemek pişirmek, çorap çekmecesinin yolunu navigasyonsuz bulmak gibi fonksiyonlarının olduğunu sanmıyorum.

Sen bu tip etiketleri çoluğun çocuğun yanında kötü espri konusu yapmazsan belki ileriki nesiller bu ayrımdan kurtulur. Öznesi kadın veya erkek değil de ‘ insan’ olur cümlelerin. Bence olmalı.

Önce özneleri değişelim. İnsan diye başlayalım cümlelere. Neler değişir neler. İş yerlerinde ayrımcılık, sokaklarda tecavüz, töre cinayetleri azalır. Hem anne hem babanın bakım verdiği, psikolojisi düzgün çocukların sayısında artış olur.

Olur mu olur. Deneyelim bakalım.

Sevgiyle ve ayrımcılıktan uzak kal sevgili okur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir